De EderseeDe Edersee wordt gevormd door de stuwdam in de Eder. De meeste mensen in Europa kennen deze stuwdam zonder dit te weten.
De "Ederstau" is namelijk de beroemde stuwdam die door de geallieerden op spectaculaire wijze met de beroemde "op het watervlak stuiterende bom" in 1943 werd gebombardeerd.
    Language / Sprache / Taal: Deze pagina in het Nederlands  Dieser Site in Deutscher Sprache Blanco groene spatie This website in English


De Edersee

Ook is het mogelijk om gewoon even lekker over de stuwdam zelf te wandelen, gewoon naar de andere kant.

Daarnaast is er nog een leuke website met veel informatie over het wandelen in deze regio: wandelvakantie in het Sauerland


Heden ten dage is de Edersee een verzamelplaats van allerhanden activiteiten, zoals wandelen, fietsen, duiken (naar o.a. de verzonken stad), vis-safari's, zeilen, zwemmen, noem het maar op.

De verzorging van de interne mens is op vele plaatsen uitstekend geregeld.

Wandelen

Rond om de Edersee ligt een groot deel van een van de bekendste en mooiste wandelroutes van Duitsland: de Kellerwaldsteig. Op meerdere plaatsen kunt u een etappe beginnen.

Via de uitstekende bewegwijzering komt u op de mooiste plekjes langs de oevers van de Edersee.

Voor wie toch ook nog naar het verleden wil kijken is er op de Ederstau een museum over het bombardement in 1943 en de wederopbouw daarna.

Met een rondvaartboot over de Edersee

De Edersee, zicht vanaf het Schloss

Naast de vele bedrijven rondom de Edersee die duikartikelen verkopen zijn er ook duikscholen.
Hier kunt u in redelijk korte tijd een eerste kennis opdoen met het duiken of zelfs een diploma behalen.

Vaak organiseren deze winkels en scholen ook duiktochten voor allerlei groepen.
Fietsen / rollerskaten

Het landschap in het Hessisches-Bergland kent grote hoogteverschillen en is daardoor voor veel recreatieve fietsers niet echt makkelijk te begaan.

Langs de oevers van de Edersee heeft men in de afgelopen jaren echter veel tijd en geld gestoken in de aanleg van een kilometers lang geasfalteerd fietspad.

De stijgingen zijn minimaal, waardoor het een ideale route is geworden voor zowel fietsers als rollerskaters.

Duiken

In de Edersee kan op verschillende plaatsen worden gedoken. Een geliefd doel voor duikers is de verzonken stad: het dorp dat onder water kwam te staan toen de stuwdam van 1908 tot 1914 werd gebouwd.


Rondvaartboot

De wandelroutes rondom de Edersee

Schloss Waldeck en de Edersee
De Edersee, met de Ederstau en een rondvaartboot

Een bijzondere attractie is het voederen van de roofvogels. Hierbij wordt er een demonstratie gegeven met verschillende soorten roofvogels, welke over de Edersee vliegen, maar die ook vlak over het publiek vliegen. Hierbij wordt een uitvoerige uitleg gegeven over het type vogel en het gedrag van het dier.

Er bestaat de mogelijkheid om met een rondvaartboot de Edersee over te steken en naar andere plaatsen te varen.

Deze rederij vaart met twee schepen. Meer informatie is te vinden op hun website: www.personenschiffahrt-edersee.de

In de winter wordt er uiteraard niet gevaren.

Wildpark Edersee

Deze kleine dierentuin ligt hoog boven de Edersee en herbergt een breed scala aan (voornamelijk lokale) diersoorten. Een aantal hiervan zit achter hekken, zoals de wolven en de lynx, terwijl de meer aaibare dieren hetzij achter toegankelijke hekjes zitten, danwel vrij door het wildpark heenlopen.
De boten varen tussen de plaatsen Waldeck, Halbinsel Scheid, Bringhausen, Herzhausen en Asel.
Daarnaast is er ook nog een aanlegplaats naast de Stuwdam, de Ederstau.

Twee herten in alle rust in het Wildpark Edersee
De Baumkronenweg bij de edersee

Aan het eind van het pad heeft men daarbij nog een apart platform gemaakt, waardoor de bezoeker een wijds uitzocht heeft over de wijde omgeving.


De Baumkronenweg

Het heeft 1,5 miljoen euro gekost en jaren van voorbereiding en bouw, maar dan heb je ook wat: op 30-juli-2010 is het 230 meter lange Baumkronenpfad geopend.

Dit “boomkruinenpad” is het eerste boomkruinenpad van Hessen.

Het pad is te vinden op de Echelsberg bij de plaats Rehbach. De bezoekers zien zo de Edersee en de bossen vanuit een heel ander gezichtspunt dan normaal, namelijk dat van de vogels.

Een deel van de weg rondom de Edersee