Winter in het SauerlandHier loopt een straat door het Feriendorf-Frankenau, maar waar precies is niet duidelijk. Automobilisten moeten voorzichtig zijn; voor de kinderen een prachtige plek om met de slee omlaag te gaan.

Sneeuw is uiteraard niet altijd gegarandeerd, maar in de laatste jaren hebben we in januari en februari altijd een behoorlijk pak sneeuw gehad in het Sauerland.


    Language / Sprache / Taal:
Deze pagina in het Nederlands  Dieser Site in Deutscher Sprache Blanco groene spatie This website in English

Het is in deze periode dus wel belangrijk dat u sneeuwketting meeneemt, want in het vakantiepark wordt niet gestrooid. Er wordt wel geschoven met sneeuwschuivers door de Stadt Frankenau, maar omdat het hier niet om een doorgaande weg gaat zijn we altijd als laatste aan de beurt.

Toch ook geen onbelangrijke gasten in de winter in het Sauerland. Je vraagt je nu en dan af wie er de meeste lol heeft in de sneeuw: uw hond of de kinderen.
Van links naar rechts: een kooijker: heeft hij die sneeuwbal zelf gerold en hebben ze hem geholpen? Vervolgens: Een sneeuwboxer, gewoon een nieuw ras of te lang buiten gestaan? En tot slot: Onze Beagle: Ik heb koude achterpootjes.
Heeft hij die sneeuwbal zelf gerold en hebben ze hem geholpen?. Nieuw ras: een sneeuwboxer. Ik heb koude achterpootjes.

Met name met wat kleinere hondjes zoals een Beagle is het wel uitkijken buiten de paden,want voor je het weet steekt er alleen nog een kopje boven de sneeuw uit. In de winter is het bovendien een stuk rustiger in de bossen dan in de zomer. Dus als je met meerdere honden bent die zich helemaal uit kunnen leven heb je een prachtige sneeuw vakantie.
Maar sommige honden hebben een prachtige schutkleur in de winter.
Toch iets te veel sneeuw. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Maar sommige honden hebben een prachtige schutkleur in de winter.

Besneeuwde daken en paden: het blijft een mooi gezicht zo 's morgens vroeg. Of de bewoner er ook zo over denkt als hij alleen met een sneeuwschep bij de weg kan komen?
Dit is overigens ook wel iets waar u goed rekening mee moet houden als u een vakantiehuisje op het vakantiepark huurt. Immers, sommige huisjes staan wat verder van de weg dan andere. Je moet immers met regelmaat sneeuwruimen om weg te komen.
 

Bovenop de Kahle-Asten, de hoogste plek van het Sauerland, vlakbij de bekende wintersport plaats Winterberg. Het is de eerste week van maart en er ligt nog voldoende sneeuw.
Op dit hoogste punt is weinig wintersport, behalve dan dat men de paden min of meer sneeuwvrij voor wandelaars.
Deze plek heeft een ruime parkeergelegenheid en een gezellig eettentje, waar het geen probleem is als u een hond bij u heeft.
 

Een aantal foto's van Züschen en omgeving.
Deze wintersportplaats ligt op ongeveer een half uurtje rijden van het Feriendorf en ligt nog vóór Winterberg. Het is hier uiteraard allemaal wat kleinschaliger dan in de grotere plaatsen Winterberg en Willingen, maar daardoor wel rustiger. Geen wachttijden en u kunt uw auto bijna naast de pistes parkeren.
Een van de twee pistes van Züschen. De grotere piste van Züschen en ook meteen de achterste. De receptie en het restaurant.

De vakantiewoningen boven in het Feriendorf, gezien vanaf de ingang van het Nationaalpark Kellerwald-Edersee.
Links de velden tussen het Ferienpark en het Nationaalpark Kellerwald-Edersee. Deze velden worden in de winter vaak gebruikt door kinderen die daar met hun slede naar beneden gaan. Aan de rechterkant het deel van het Ferienpark met de twee-onder-een-kap woningen.

Niet iedereen vind de sneeuw leuk.
Dat is wel iets om rekening mee te houden: koude pootjes bij de hond.
niet iedereen vind de sneeuw leuk

Een stukje Feriendorf-Frankenau.
Hier is goed te zien dat er in het vakantiepark niet gestrooid wordt.
Een stukje Feriendorf-Frankenau.

In de avond gezellig de lampjes aan. Wel op tijd weer uit doen, want de dieren in het bos hebben ook nachtrust nodig.
In de avond gezellig de lampjes aan.

Op ongeveer een kwartiertje lopen vanuit het vakantiepark, in het Nationaalpark Kellerwald-Edersee.
Als je de weg hier niet weet is het verstandig om een GPS mee te nemen. De paden zijn namelijk slecht te vinden, dus verdwalen is zo gebeurt. Deze foto van ons is overigens ook nog gepubliceerd in de Hessische-Allgemeine.