Wintersport in het SauerlandWintersport en Sauerland, voor veel mensen zijn deze twee begrippen nauw met elkaar verbonden.
Het Duitse wintersportgebied het meest dichtbij de Nederlandse grens is immers het Sauerland. U kunt zelfs in een weekend makkelijk op en neer om er een aantal dagen van de sneeuw te genieten.
    Language / Sprache / Taal: Deze pagina in het Nederlands  Dieser Site in Deutscher Sprache Blanco groene spatie This website in English


Op de slee in de sneeuw

De bungalows in het Feriendorf-Frankenau liggen in het oostelijk deel van het Sauerland, op rijafstand van de wintersportcentra Willingen en Winterberg.

Deze regio heeft gemiddeld zo'n 75 dagen sneeuw per jaar.
De eerste sneeuw kan al in november vallen en ook eind-maart wil er nog wel eens sneeuw zijn.

In het Sauerland is er een behoorlijk breed aanbod aan wintersport activiteiten, waarbij de ongeving van Winterberg en Willingen de meeste mogelijkheden bieden.

Direct naast het Feriendorf wordt er door jong en oud de heuvels af gesleed, wordt er door de besneeuwde bossen gewandeld, of worden langlauf toeren onder ondernomen.

Ook honden vinden het prachtig om hier door de sneeuw heen te rennen

Winterberg in maart

Even buiten het plaatsje Lohlbach, op 7 km afstand van het Feriendorf-Frankenau, is ook een skilift te vinden.
Niet spectaculair, maar met name voor gezinnen met opgroeiende kinderen leuk en lekker dichtbij.

De Ettelsberg Seilbahn in Willingen

Iets verder weg en meer afhankelijk van de temperaturen ligt de Edersee, die als ze dicht is gevroren ook de mogelijkheid biedt tot schaatstochten op natuurijs.
Voor het "zwaardere" werk kunt u hetbeste terecht in Willingen, Winterberg en Züschen. Rond deze plaatsen en hun omgeving staan meerdere skiliften en worden zo rond eind november de eerste sneeuwkanonnen al weer klaargezet.
Zodra de temperaturen dalen kunnen we daar al skien, ongeacht of het al gesneeuwd heeft.

Het gebied tussen Winterberg, Willingen en Züschen ligt circa 45 km ten westen van het Feriendorf-Frankenau en kan gezien worden als het bij Nederlanders en Belgen meest bekende en bezochte wintersport gebied in het Sauerland.

De totale lengte aan geprepareerde piste bedraagt 75 km, met daarnaast nog eens 220km aan langlaufpaden.

Hoewel de maximale hoogte nog net geen 900 meter is, is Willingen een trekpleister veel skiërs, langlaufers en snowboarders door de grote variatie aan afdalingen.
Bekend in Willingen is het jaarlijkse WK-skispringen; een evenement dat duizenden belangstellenden trekt.

Honden spelen in de sneeuw

Voor degenen die meer van schaatsen houden is er dichtbij het vakantiepark ook voldoende te doen. Aan te bevelen is bijvoorbeeld de tijdelijke (kunst)ijsbaan in Bad Wildungen. Naast het overdekte zwembad "Heloponte" wordt er namelijk in de winter een ijsbaan aangelegd. Je zou zelfs eerst kunnen gaan schaatsen om daarna nog even het zwembad in te gaan.